torsdag 3. juli 2014

29 - 30 juni.

Flotopp og begynnelsen av lavvann var i tidligste laget, men vi kom oss opp i 6-tiden på morgenen 29.juni i Nordeney, og fikk med oss tidevannet ut.  Vinden her har for oss vært enten eller, vindstille eller 10m/s. På formiddagen var det nesten vindstille etter hvert. Vinden kom godt utpå ettermiddagen, og da bestemte vi oss for å gå et godt stykke utover kveld/natt. Det er ikke havner tilgjengelige på nordsiden av øyene, så når man skal til havn så må man seile lange strekk rundt grunt farvann og inn til lesiden. Borkum er en slik havn med svært lang innseiling, så vi ville hoppe over den og satte kursen mot Vlieland i Nederland. Vel vitende om at det ville bli sent. Vinden økte på utover kvelden til frisk bris, og nattemørket senket seg. Vi er ikke erfarne nattseilere, så dette lå an til å bli vår ilddåp. Det bar innover i innseilingen i 7-8 knop og nattemørke i ettiden om natta. Mange av sjømerkene har lys med moderne og sterke lamper. For gode egentlig, for de er så sterke og blinkende at det er vanskelig å bedømme avstand til dem og hvilke som er nærmest. Når man også vet at de kan stå et annet sted enn avmerket på kartet, var det godt å ha en radar som kunne bekrefte posisjonen.  Tidevannet drar båten ut av kurs til stadighet, og i mørket blir styringsnøyaktigheten ikke helt på topp. Heldigvis var det flo, for det er faktisk slik i disse områdene at de merker grunnene med høyde OVER lavvannsnivået også. Der kan man gå kun på høyvann. Hvis man ikke har kjøretøy….

Vi var jo litt lettet da vi endelig kunne sette Nitecore-lykta på den trange innseilingsinngangen til Vlieland havn og gå inn i rolig vann. Klokka var da 01.30.

På morgenen ble vi vekket av en velkomstkomite fra tollmyndighetene som ønsket å se pass og båtens papirer. Vi vet jo at dette kommer mer og mer etter hvert, men dette var første gang, og det tok litt tid å finne frem til det de var fornøyd med. «Har dere ikke noe annet enn dette….?». Jo, til slutt hadde vi det, og vi kunne begynne dagen i Vlieland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar