mandag 16. mars 2015





24. feb-12.mar

Stein:

Nordover fra Grenada til Martinique.

Før vi kunne komme til for oss ubesøkte områder, måtte vi nord til Martinique igjen for å starte derfra. En nordlig komponent på den alltid tilstedeværende østavinden gjorde at turen nordover ble adskillig friskere enn sørover. Nå måtte vi krysse og stampe oss frem i tidvis friske vinder mellom øyene, 10-15 m/s. Heldigvis gjelder det ganske korte etapper. Men vinden er ofte også ganske frisk på mange av ankerplassene,  gjerne 10 m/s og mer i perioder. Ikke så dumt å ha en vindgenerator her i Karibien.


Et lite klipp fra Bequia


Således er det nesten alltid seilvind her, og vi har faktisk ikke fylt diesel siden Kapp Verde i slutten av november. Og har enda en del igjen. Mye av motorbruken går faktisk til ankring. Selv om vi har et moderne og etter alle tester bra Spade anker, så sitter jo heller ikke det alltid på første forsøk.  Det kan bli, riktignok unntaksvis, 3-4 utlegginger av ankeret før vi får feste. Da kan det ta sin tid før motorene kan slås av.

Hyppig bruk av seil i mye vind og sterk sol sliter dessverre en del på seil og liner. Kreftene i katamaranrigger er jo særskilt store. Nytt storseil og genoa ble levert i 2011, og vi ba om en løsning som kunne vare i et 10 års perspektiv. Varigheten på seil vil jo komme veldig an på bruk og seilforhold, så selv om seilmaker mente at det som ble valgt burde vare såpass, var vi jo forberedt på at de ikke ville vare riktig så lenge. Men nå har taffeta-laget på genoaen sprukket og løsnet flere steder, og det er skuffende etter 4 år. Seilet er en «sandwich» konstruksjon med aramid i midten og taffeta på begge sider. Det blir nok ikke den typen duk neste gang. Nå driver Tove Irene og syr igjen  revnene innimellom, så vi har et lite håp om at «neste gang» ikke blir altfor snart.




Vi har tatt oss ganske god tid på vei nordover også, og ankerplassene har naturlig nok for det meste vært de samme som søroverturen. Ikke så mye spesielt å rapportere om i så måte. Det er likevel litt forskjell på stedene, og her i Fort de France nyter vi igjen mer vareutvalg og normale priser. Godt å komme innom Europa en tur igjen…



Dette er i grove trekk vår rute hittil i Karibien.
 Neste stopp blir Dominica.
 
 
 

 

1 kommentar: