mandag 8. februar 2016




«LOVT DÆ TUR TE BAHAMAS,  -Å DE VART DA NÅ TÅ DE»


(Fritt etter Åge Aleksandersen)



Bahamas er et kjent navn hjemme i Norge, men det er nok ikke så mange som vet noe særlig om hvordan det egentlig er. Ikke visste vi det heller før forberedelsene til seilingen dit begynte. Trodde det var noen få samlede paradisiske øyer utenfor Florida. Det er ikke helt sånn. For det første er det en hel masse øyer og såkalte Cays. For det andre er de spredt utover et digert område. Og for det tredje så er det et fåtall som er slik som Åge forestiller seg, rendyrket paradis.




Bahamas i grove trekk. Mange ukjente navn.


De sydligste av øyene er meget sparsomt befolket. Men for en seiler er det enda mer interessant at det sørfra ikke finnes gode havner før man er midt inne i området. Alle er utsatt for visse vindretninger. Og nå om vinteren som vinden dreier uavlatelig, blir det viktig å planlegge godt. Aldri før på turen har vi studert værinformasjon så ofte og inngående som sør i Bahamas. Det vil være svært ubehagelig å bli liggende på anker med bølgene rett inn i havna. Marinaer finnes ikke på de tre første øyene. For å få ankret lunt opp mot land må man også ankomme i dagslys. Det er grunne ankerplasser med en del koraller.

Første øy etter Turks and Caicos er Mayaguana. Her kan man sjekke inn i Bahamas. Og ikke så mye mer enn det, på land i alle fall. Det bor visstnok ca 250 sjeler her i Abrahams Bay, og postbåten med matvarer og diverse kommer en gang i uka. Da vi var der, var den ene lille butikken stengt pga mottak av postbåten.

Men varemerket til Bahamas er jo flott, klart vann. Da vi ankom kunne vi se konturene på bunnen på 15 meters dyp, selv i bølger. Obligatorisk snorkling, selvfølgelig, og vi kunne glede oss over å se stor rokke, middels hai og ellers mye stor fisk.




Abrahams Bay, Mayaguana, fra lufta. Utsatt ved sørlige og sørøstlige vinder. Men en enorm, lekker lagune.



Sentrum av Abrahams Bay Settlement. Rimelig stille sted.


Vi måtte videre før sørøsten kom, og med den ble det behagelig seilas opp til Acklins Island og Atwood Harbour. Atwood Harbour er ubefolket. Vi tilbragte en dag her med bukta for oss selv.




Atwood Harbour.



Bahamas ligger utsatt til for orkaner. Det er bare et halvt år siden den siste, Juaquin het den visst. Vi så sporene etter den ettersom vi kom nordover. Naturen er ganske tilpasningsdyktig og kommer seg fort. Palmene her er korte og ser ut til å tåle å stå svært karrig.

En "Norther" med kraftig vind var varslet innen noen dager, og det betydde at vi etterhvert følte oss kjeppjaget mot tryggere havner. Så det ble litt seiling de neste dagene. Og fisking. Ikke så ofte napp som man håper, men endelig beit en tunfisk på. Denne hadde vi ikke lyst til å miste, så vi gjorde alt riktig. Rullet inn forseil og sakket farten mere med revers på motorene. Lot fisken dra line når den orket. Og fikk rigget kleppkroken på båtshaka.
Tunaen var helt inntil da jeg snudde meg bakover for å ta båtshaka. Så en litt rar hvirvel i sjøen i det jeg hektet fisken i hodet og dro inn. En halv fisk. Klipt rett av uten at det kjentes noe rykk i snøret. Det er vel bare en skapning som kan tiltenkes å stå bak fiskeranet. 




Vi kom til å se ganske mange av disse skapningene et par dager senere, av alle steder i marinaen i Clarence Town, Long Island. Det er ikke akvarium der.



Filmsnutt finnes her: (Best i HD video)

Clarence Town marina









Dagens værmeldingstjenester er tidvis imponerende. Så det er smart å ta hensyn til dem. Vi seilte videre sammen med Cayman - Kanadiske Sheila og Greg som vi traff i Mayaguana. Alle ønsket å være i en god havn når varierende vind av kuling styrke kom inn over området. Dermed ankom vi etterhvert øygruppen Exumas, en av de mest populære i Bahamas. Der gikk vi inn i Emerald Bay Marina. Kulingen kom som varslet nesten en uke tidligere. Som sagt, imponerende. Og vi kunne bekymringsløst ligge og kose oss ved brygga.





Exumas er altså midt i Bahamas. Så blir det spennende å se hvordan det er her.





Havneinformasjon:

Orkaner over Bahamas lavtliggende øyer river godt. Dersom det har vært orkan i området sesongen før ankomst, kan det godt være at informasjonen i Cruising-guides mht butikker, restauranter og andre fasiliteter ikke stemmer lenger.  Dette var tilfelle i Clarence town, hvor det ikke lenger var mulig å få dagligvarer i nærheten av havna. Nærmeste var nesten en mil unna.


Atwood Harbour 2016:














2 kommentarer:

  1. Blir det innom Cuba før Florida ? Og Haien så sulten ut. :)

    SvarSlett
  2. Vi har vurdert Cuba frem og tilbake. Jeg har hatt lyst til å dra innom. Men det er ikke fritt frem å cruise i Cuba. Man må holde seg til visse havner hvor det er immigrasjon og toll slik at de kan holde regnskap med hvor du er til enhver tid. I tillegg har vi vel vært på nok steder hvor det er litt vanskelig med forsyninger, så Havana er vel det stedet som ville vært OK. Men til og fra dit er langt og litt pes med golfstrøm etc fra Bahamas. Og reiser man direkte fra Havana til Florida så er det nok fremdeles en sjans for å bli nektet cruising i USA. Så det meste taler i mot at det blir Cuba-tur.

    Haiene var sultne. Dessverre ble det noe Youtube-krøll med haifilmen som jeg brukte en hel dag på å laste opp via Sknfnd. Får legge den inn igjen når jeg får nett med mer fart.

    SvarSlett