søndag 22. november 2015



Siste del av november 2015


Stein:



Det har gått litt fortere enn tiltenkt mot nord den siste tiden. Fin vind, grei sjø og suget mot nye uopplevde steder har dratt oss av gårde. Vi skriver fra St.Kitts, en øy vi trodde vi ikke skulle innom igjen. Men på veien mot St.Martin ligger den laglig til i forhold til vinden. På St.Martin håper vi å få handlet litt saker og ting som er vanskelig å få tak i lenger sør. Ferden nordover skal ta oss til USA via flere spennende seilingsområder. «Stay tuned».

Vi ligger sånn på kanten i forhold til orkansesongen når vi går nordover nå, den varer ut november. Men den siste uka har det historisk sett i praksis vært særdeles få av dem. Så det føles greit.
Her i bukta (White House Bay, St.Kitts) hvor vi nå ligger, har vi endelig vært så heldige å finne en åpen høyhastighets internettrouter. Snasne saker for langturseilere som liker å surfe fra båten, ikke fra kafeer. Surfing fra båten gir mer ro og tilgang til egne lagerdisker og planleggingsbøker. Vi er ellers veldig fornøyde med å ha T-mobile 2G nett via Seek and Find, som gir tilgang til nett så å si over alt. Men det går sakte. E-post og litt surfing går greit. Men nedlastninger er noe frustrerende. Batteri-indikatoren på PC-en går fortere nedover enn nedlastingsindikatoren går fremover. Så det er julaften med gratis bredbåndslinje fra land. I særdeleshet når vi har skaffet oss et nytt HD videokamera, og vil laste opp noe til Youtube.


Kameraet er så vidt utprøvd, og vi har lagt et par snutter med seiling og snorkling her:
(Dersom Youtube automatisk fortsetter med andre filmer, kan man stoppe det ved å trykke "Tilbake-pilen" på nettleseren.)





Vi er fornøyde med å ha fått en ny vindgenerator. Borte er gnagingen fra den gamle. Hvislingen fra bladene er faktisk en tøddel høyere enn på den gamle, men den nye har ikke støy fra selve generatoren. Moderne vindgeneratorblader hvisler såpass lite at det over hode ikke er plagsomt. Man kan med rette hevde at vindgeneratorstrøm er svært dyr. Kostbar installasjon som litt for sjelden produserer mye strøm. Solceller er bedre på de fleste områder. Men ikke når det er noen uker med gråvær og lange netter. Kombinasjonen er god å ha.



Bladene ser jo skeive ut, men det er heldigvis bare kameraet som er litt treigt til å fotografere.




Noen tar den ganske langt ut mht oppsamling av naturlig energi. Det var litt utrolig å observere at denne katamaranen i tillegg kjørte motor for å lade batteriene. Jeg må vel også nevne at eieren er Rutland-representant for Karibien. (Rutland lager små vindgeneratorer).




Mye slitasje på inventar og utstyr må man regne med på langtur. Hjemme kan man ofte bare kjøpe noe nytt og få det tilsendt i posten. Her i Karibien opplever jeg at det er tungvint å få tak i ting. Og det er veldig mye man ganske enkelt ikke får tak i. Freebag’ene våre har vi brukt mye. Nå var de utslitte, stoffet raknet til stadighet. Da er det godt å ha sykyndig dame på båten. De ble som nye.









Den siste tids bevegelser nordover.


12 kommentarer:

  1. trodde du fikk nok strøm fra Solcellene ? har du et stort forbruk ?

    SvarSlett
  2. Får ikke opp filmene dine ?

    SvarSlett
  3. Hei, de ligger i Youtube format. Du som er svært erfaren internett-bruker har jo det programmet installert regner jeg med. Får du opp noe i det hele tatt når du trykker på linkene? Kommer Youtube-siden opp?

    Jeg sliter som vanlig med dårlig nett her, vanskelig å få i gang selve filmen, men youtube-siden og forberedelsene til at filmen begynner kommer som de skal. Det tyder på at linken fungerer i alle fall. Skal sjekke om jeg får videoen til å gå etterhvert.

    SvarSlett
  4. Nei det kommer intet opp. linkene funker ikke. men jeg finner dem nok der inne :)
    Jeg mp ha en prat med deg når du kommer deg på Skype net tilgang. og når jeg er hjemme,(er I havet nå) Vi snakes. geir Ove

    SvarSlett
  5. dette er det som kommer opp. https://youtu.be/u0gJiC3TylI
    og den adr. ser litt merkelig ut :)

    SvarSlett
  6. Lurer litt på om det kan være en innstilling hos deg som ikke virker da. Når jeg trykker på linken i bloggen, og også den du videresendte i mailen (kommentarene går jo via mail også), så starter Youtube med filmen.

    Jeg sjekker videre med noen andre om de får det til å fungere.

    SvarSlett
  7. Den adressen du skriver er riktig. Man får en slik link når man laster opp til Youtube. Har du trykt på den?
    Ellers har jeg sjekket med en annen som sier linkene fungerer. Men det er jo mange rare innstillinger som er mulig i data. Kanskje skal jeg be deg gjøre som man får beskjed om når man kontakter IT support diverse steder:
    "Har du prøvd en annen nettleser?"

    SvarSlett
  8. Så forresten ikke det med Skype. Vi har en 2G router med telesim som gir oss nett-tigang nesten over alt.
    Skype er normalt ikke noe problem, dog kjører vi uten video. Den kan være litt hakkete noen ganger, men verd å prøve. Send en SMS til nr som jeg sender på privatmail før du vil ringe.

    SvarSlett
  9. Har forresten litt problem med å finne den e-postadressen din, Geir Ove. Kan du sende meg en privatmail?

    SvarSlett
  10. De går fint på Youtube, men ikke for meg på linken, det er nok noen sperrer I Sattoil sin dataverden som blokkerer. :) tar kontakt når jeg er hjemme igjen. etter 11 des.

    SvarSlett
  11. Alt virker fint her, fine filmer. Godt valg av vindgenerator

    SvarSlett