18-26.sep 2015
Grenadinene 2.0
Stein:
Etter knapt ei uke i Tyrell Bay, så rykket det i turlysten
igjen. Værvarslene forholdt seg bra, vind og sjø fremdeles behagelig. Første mål var området
Petit St Vincent og Petit Martinique. Naboøyer som tilhører hver sin stat. Og
det er ikke noen Schengen-avtaler her, så formelt sett så skal man være
innklarert på de stedene man går i land. Vi planla uansett bare å gå i land på
Petit Martinique, som tilhører Grenada.
Som før nevnt, fantasien mht til navngiving av øyer har vært
begrenset i Karibien. Det er veldig mye Saint Ditt og Saint Datt. I tillegg er
det altså en del «Petit» utgaver av øyene. Som ofte ligger langt unna
navneopphavet. Petit Martinique, Petit St.Vincent, Petit Nevis, Petit Canouan
osv. Det krever litt studier å bli kjent her.
Utenfor Petit St Vincent hadde vi tenkt å ankre båten ved
revet, og snorkle fra båten. Men det ble jolla likevel.
Greit å ha den, strømmen går som regel ganske stri over de grunne revene, selv om sjø og vind denne gangen ikke sto innover slik som i vintersesongen.
Union Island i bakgrunnen.
Petit Martinique er ei ganske lita og rolig øy. Ved havna
var det høy reggae-musikk om kvelden, men det er det veldig mange steder. Øya
ligger ut mot storhavet, og ankerplassen er normalt utsatt for svell. Når det i
tillegg er vanskelig å finne ankerfeste, så er det greit å besøke den på den
roligere årstiden.
Så ble det noen dager i Clifton, Union Island. Her begynte
vi for alvor å merke at det var lavsesong i Grenadinene. Godt med rom på
ankerplassen, få seilturister og diverse stengte restauranter.
Tobago Cays er en av våre favoritter, og etter noen dager
dro vi dit. Denne gangen var det ikke noe tvil om at vi skulle ankre utenfor
sundet og ikke bruke moringene langs sidene. En sak var at det var god plass. Men fra S/Y Emma hadde vi fått høre en
noe skremmende historie fra sist de var der. De hadde våknet av et smell i
båten midt på natten. Moringen på båten foran dem hadde røket, og båten hadde
drevet inn i dem. Flaks for den andre båten at de traff S/Y Emma, neste stopp
ville vært rett på revene vestenfor. Slik det nå ble, var det små skader.
Moringene ved Tobago Cays er i regi av nasjonalparken, og er avgiftsbelagt. Man
burde vel kunne forvente at vedlikeholdet er godt. Men i et svar på Facebook
sies det fra Park Rangers at dette bare skjer 2-3 ganger i året…… Så da så. Men
synd for de 2-3 i året som risikerer skipbrudd.
«The word is out»? Ingen brukte moringene da vi var der, kun
anker.
Ellers trives vi veldig godt der ute på Tobago Cays. Denne
gangen hadde vi lyst til å prøve snorkling på utsiden av revet. Men jammen er
strømmen over det grunne revet heftig. Det er mye vann som skal over revet som
ytterst er 0 -30 cm under vannflaten. Det ble å ro i sikksakk for fulle mugger med
jolla. Utenfor revet er strømmen moderat. Tilbake drev vi over på knapt et minutt.
Neste stopp ble Salt Whistle Bay, Mayreau. Også et sted som
vi hadde vært før. Men ikke sånn nesten alene. Et par gjestende båter utenom
oss, pluss noen som ligger fast. Ikke mye å bli fet av for de som driver
strandrestauranter og barer. Derfor har også mange stengt. De som er igjen,
prøver å friste med barbeque. Siden vi ikke har plass til mange middager i
kjøleskapet, fristet det med med en aften på strandrestaurant. Vi ankom brygga
kl 19 etter avtale. Men hvor var det blitt av restauranten? Det var jo mørkt
over alt. Der, et svakt flakkende lys! Det var bare å ta peiling på det i det
svake måneskinnet. Vi så ikke så mye da vi kom frem heller. Den eneste belysningen
var en svak solcelleladet LED-lampe. På bordet kunne skimtes noen aluminiumsfat
med ris, potetsalat og noen slags kjøttbiter. Pluss en halv hummer til resten
av de oppmøtte. En franskmann med de vanlige begrensede engelskkunnskaper. Ikke
nygrillet mat akkurat. Ikke nylig grillet heller. Halvkaldt, bragt inn fra et
annet sted. Men vinen var god. Den hadde vi tatt med selv. De eneste som var
storfornøyd der i mørket var myggen. Vi hadde et strøk myggspray, kravet var
nok fire strøk. Flaks at vi hadde med egen lykt og diverse servietter. Det ble
et ganske kjapt måltid i den grad man rakk å tygge de seige kjøttbitene kjapt.
Sånn er kanskje lavsesong….
Det er lett å ta idylliske bilder fra Salt Whistle Bay i
lavsesongen. Men den varmen som er nå, vises ikke på bilder. Når brisen uteblir, er det ikke lenge en nordbo trives på
land, uansett hvor vakkert det er.
Bequia kjenner vi som et «vindhøl», og kursen videre for
vind og forsyninger ble satt dit. Og en frisk vind stod ned fjorden da vi kom
dit. Men det varte ikke så lenge. Til og med i Bequia ble vinden svak og med vindstille om natta. Idyllisk varmt også
da :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar