søndag 22. november 2015



Siste del av november 2015


Stein:



Det har gått litt fortere enn tiltenkt mot nord den siste tiden. Fin vind, grei sjø og suget mot nye uopplevde steder har dratt oss av gårde. Vi skriver fra St.Kitts, en øy vi trodde vi ikke skulle innom igjen. Men på veien mot St.Martin ligger den laglig til i forhold til vinden. På St.Martin håper vi å få handlet litt saker og ting som er vanskelig å få tak i lenger sør. Ferden nordover skal ta oss til USA via flere spennende seilingsområder. «Stay tuned».

Vi ligger sånn på kanten i forhold til orkansesongen når vi går nordover nå, den varer ut november. Men den siste uka har det historisk sett i praksis vært særdeles få av dem. Så det føles greit.
Her i bukta (White House Bay, St.Kitts) hvor vi nå ligger, har vi endelig vært så heldige å finne en åpen høyhastighets internettrouter. Snasne saker for langturseilere som liker å surfe fra båten, ikke fra kafeer. Surfing fra båten gir mer ro og tilgang til egne lagerdisker og planleggingsbøker. Vi er ellers veldig fornøyde med å ha T-mobile 2G nett via Seek and Find, som gir tilgang til nett så å si over alt. Men det går sakte. E-post og litt surfing går greit. Men nedlastninger er noe frustrerende. Batteri-indikatoren på PC-en går fortere nedover enn nedlastingsindikatoren går fremover. Så det er julaften med gratis bredbåndslinje fra land. I særdeleshet når vi har skaffet oss et nytt HD videokamera, og vil laste opp noe til Youtube.


Kameraet er så vidt utprøvd, og vi har lagt et par snutter med seiling og snorkling her:
(Dersom Youtube automatisk fortsetter med andre filmer, kan man stoppe det ved å trykke "Tilbake-pilen" på nettleseren.)





Vi er fornøyde med å ha fått en ny vindgenerator. Borte er gnagingen fra den gamle. Hvislingen fra bladene er faktisk en tøddel høyere enn på den gamle, men den nye har ikke støy fra selve generatoren. Moderne vindgeneratorblader hvisler såpass lite at det over hode ikke er plagsomt. Man kan med rette hevde at vindgeneratorstrøm er svært dyr. Kostbar installasjon som litt for sjelden produserer mye strøm. Solceller er bedre på de fleste områder. Men ikke når det er noen uker med gråvær og lange netter. Kombinasjonen er god å ha.



Bladene ser jo skeive ut, men det er heldigvis bare kameraet som er litt treigt til å fotografere.




Noen tar den ganske langt ut mht oppsamling av naturlig energi. Det var litt utrolig å observere at denne katamaranen i tillegg kjørte motor for å lade batteriene. Jeg må vel også nevne at eieren er Rutland-representant for Karibien. (Rutland lager små vindgeneratorer).




Mye slitasje på inventar og utstyr må man regne med på langtur. Hjemme kan man ofte bare kjøpe noe nytt og få det tilsendt i posten. Her i Karibien opplever jeg at det er tungvint å få tak i ting. Og det er veldig mye man ganske enkelt ikke får tak i. Freebag’ene våre har vi brukt mye. Nå var de utslitte, stoffet raknet til stadighet. Da er det godt å ha sykyndig dame på båten. De ble som nye.









Den siste tids bevegelser nordover.


søndag 1. november 2015



Stein:

Hurra for orkansesongen – så langt i alle fall.

Det har vært en stille orkansesong sør i Karibien. Det er for så vidt ikke uvanlig, men faren for kraftig uvær ligger jo der. Det er synd med den trusselen, for liker man sol og varme, er det værmessig og seilingsmessig finere nå enn i sesongen fra desember til juni. Når vinden holder seg nede rundt 6-8 m/s blir sjøen mye roligere, og det er en fornøyelse å seile overalt, også mellom øyene. Uten kulingkast og høy sjø. Dette opplever vi spesielt i Grenadinene, som ikke har høye fjell med lang vindskygge og vindvirvler i vest. Flott seiling. Mye regn har det heller ikke vært. Litt varmt kan det som før nevnt bli, særlig når vinden blir helt borte.


Bortesett fra noen «oversomrende» seilere er det ikke så mange båter som beveger seg mellom havnene, og bortfallet av kunder fører jo dessverre, men naturlig nok, til en del stengte butikker, restauranter og barer. Det er jo nedsiden. Men så er det jo også behagelig lite trengsel på ankringsplassene. Nå er det ganske få steder i dette området vi ikke har besøkt, så det er blitt mer havneligge enn før. Det ble en siste rundtur i sommerstille Grenadinene ut fra «hjemmehavn» Bequia. Ved favoritten Tobago Cays fikk vi oss en tur for å ankre ute på Worlds End Reef en dag med lite vind. Revet ligger i sin helhet under vann rett ut mot Atlanteren, og vi hadde jo håpet på litt eksepsjonell snorkling her. Snorklingen var bra, men ikke bedre enn i området ellers.   










St.Vincent har vært belemret med en del rapporter om tyverier fra båter, så vi har hittil holdt oss unna. Så klart er det bortimot uakseptabelt å ikke ha vært innom, og fra Bequia er det bare en seiltur på en time eller to nordover til Kingstown, hovedstaden. Når turlysten meldte seg, heiste vi seil. En behagelig seilas bragte oss til den sørlige enden av St.Vincent. Helst ville vi ha ankret i Kingstown, men forholdene der er ikke veldig tilpasset båtlasaronene (dårlig med jollebrygge), så vi dro inn til Blue Lagoon litt lenger øst. Det var nok bra det ikke var høysesong, for hele havna her er dekket av ankerbøyer. Og mesteparten er opptatt av charterbåter og båter med fast plass. Ankring ble frarådet av møtende bøyeselger, på grunn av mye kjetting på bunnen. Vi trodde ham, og la oss for en sjelden gang til på bøye.

Folk og fe var hyggelige også på St.Vincent, og vi tilbragte et par fine dager der. Kingstown er «storbyen» i St.Vincent and the Grenadines, og selvfølgelig måtte vi benytte anledningen til å finne noen bra matvarer. Det innebar busstur til byen, og buss i Karibien er et ganske annerledes konsept enn vi er vant til hjememfra. Et par kompanjonger kjører en varevognstørrelse minibuss mellom byen og et sted utenfor. De er tettpakket med seter. Bussene kommer når de kommer, det er ingen tidtabell, men avgangene er nok hyppigere enn Oslo kan skilte med. Prisen er det heller ikke noe å si på, 3-6 kroner hver vei, litt avhengig av distanse. For å tjene mest mulig på mange rundturer, kjører de som besatt. Den ene er en blanding av konduktør og innstabler. Holder rede på hvor mange det er mulig å presse inn på seter, klappseter og puter og hjelper dem inn før sjåføren freser av gårde til neste stopp. Fartsgrensen bestemmes av bilen foran. Raggae-musikken dundrer på en et nivå som kan få den verste Skreia-råner til å måpe. En selsom opplevelse når man har skandinavisk sertifikat.


En stemningsrapport kan sees her:





Fiskeskrøner er jo alltid populært, og med sargassumen borte ble det nylig en fin tunfisk på oss. Fiskeskrøna finnes her:

Tuna




Nå har vi tenkt å bevege oss nordover så smått. Holde skarpt øye med orkanenes fødested ved Kapp Verde, og liste oss av gårde på det som blir begynnelsen på hjemturen.